• Vietile Celor 12 Cezari - C. Suetonius Tranquillus

Vietile Celor 12 Cezari - C. Suetonius Tranquillus

  • 30Lei


  

Suetonius a avut o activitate întinsă şi în domenii destul de variate. Sub numele său sunt pomenite studii de istorie, gramatică, ştiinţe naturale, dintre care unele scrise în greceşte.  Numai două din operele sale s-au păstrat: Vieţile Caesarilor şi Despre gramatici şi retori.. Opera care-l trece pe Suetonius între istoricii romani de seamă este Vieţile Caesarilor. Aceasta cuprinde 12 biografii ale împăraţilor romani, începând cu dictatorul Caesar şi continuând cu împăraţii următori, de la Augustus la Domitianus.

    Suetonius nu arată vreo preocupare deosebită pentru sensul educativ al operei sale. Ceea ce-l interesează în primul rând şi aproape exclusiv este expunerea veridică a faptelor, prin relatarea tuturor amănuntelor legate de viaţa împăraţilor a căror biografie o povesteşte. Pentru el primul loc pe scena istoriei îl ocupă persoana împăratului şi asupra acesteia se opreşte, pentru a ne-o înfăţişa cât mai de aproape. El are un mare merit faţă de ceilalţi istorici antici, și anume fidelitatea față de izvoarele folosite, citarea materialului aşa cum îl găseşte, fără nicio prelucrare cu scopuri stilistice, şi, când nu-l poate reda în întregime, reţinerea cu claritate a faptelor şi a ideilor, fără intenţia vreunei deformări a izvoarelor de bază. Bibliotecile Romei i-au furnizat lui Suetonius material pentru opera sa. În afară de acestea, documentele necesare la stabilirea arborelui genealogic al împăraţilor, culegerile de semne şi prevestiri, pamfletele şi zvonurile care circulaseră, anecdotele, vorbele de spirit, până şi cuvintele scrise pe ziduri sau pe statui — toate acestea au fost folosite de Suetonius în alcătuirea biografiilor.

    Uneori, când izvoarele sunt mai multe şi, îndeosebi, când se contrazic, Suetonius le cercetează cu atenţie, încercând să ajungă la soluţia care i se pare mai probabilă, pentru care pledează mai multe dovezi. Publicarea operei Vieţile Caesarilor până în 122 sau în acest an constituie punctul culminant al carierei şi gloriei lui Suetonius.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Etichete: Vietile Celor 12 Cezari - C. Suetonius Tranquillus