• Intelligence si Servicii Secrete - Cristian Troncota

Intelligence si Servicii Secrete - Cristian Troncota

  • Autor: Cristian Troncota
  • Cod produs: Intelligence si Servicii Secrete - Cristian Troncota
  • Disponibilitate: Stoc Epuizat
  • 25Lei


  

Fără îndoială că în ultimii treizeci de ani s-au petrecut sub ochii noștri tot felul de evenimente care aveau să demonstreze, altele doar să sugereze ori să creeze suspiciuni, că pe fronturile secrete lucrurile nu stăteau tocmai în litera legii. Derapajele fiind acceptate doar cu avizul celor care dețin puterea reală, adică al securocraților, ca să utilizăm terminologia unor foști ofițeri din serviciile de spionaj și contraspionaj americane. Prin cultura de securitate oamenii au început să priceapă tot mai bine că adevărata putere pe plan intern și internațional nu o dețin aleșii, ci doar cei ce se află în fruntea instituțiilor de forță (Armată, Servicii Secrete, Procuraturi și Tribunale Militare), secondați și sprijiniți serios de marii bancheri ori manageri ai transnaționalelor. Puterea securocraților este în fond puterea celor care nu au responsabilitate în fața electoratului. Responsabilitate au doar cei aleși, iar unii dintre ei nu prea au habar de tot ceea ce se petrece pe frontul secret. Ei vor doar informații de la intelligence cu care să poate conduce națiunea. Din nefericire primesc de cele mai multe ori doar ceea ce vor securocrații să le transmită

În plan global se pune accentul pe securitatea colectivă și intelligence-ul interagenție, adică schimbul de informații și cooperarea în mai multe domenii ce vin să compatibilizeze structurile specializate, în primul rând serviciile secrete, pentru a putea face față amenințărilor, riscurilor și chiar agresiunilor ce pun în pericol pacea omenirii. Și în acest domeniu, atât instituțiile internaționale cât și sistemul actual de drept umanitar internațional, creații ale secolului trecut, se văd de multe ori depășite de fenomenele care produc adevărate dezastre în rândul societăților democratice moderne: terorismul, crima organizată transnațională, și mai recent pandemia de coronavirus, la care mai puteam adăuga dezastrele naturale și războaiele hibride, care țin în tensiune mase mari de oameni.

Trăim în libertate, pace și deci în securitate sau în insecuritate? Iată o întrebare la care sunt sigur că fiecare cititor al acestei cărți va fi în stare să-și formuleze singur un răspuns la finalul lecturii.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Produse asemănătoare

Our Related Products

Etichete: Intelligence si Servicii Secrete - Cristian Troncota